جدول ۳-۱ تفکیک سوالات پرسشنامه سلامت سازمانی مدرسه
ردیف
مؤلفه
شماره سوالات
۱
یگانگی نهادی
سوالات ۷-۱
۲
نفوذ مدیر
سوالات ۱۲-۸
۳
مراعات
سوالات ۱۷-۱۳
۴
ساختدهی
سوالات ۲۲-۱۸
۵
حمایت منابع
سوالات ۲۷-۲۳
۶
روحیه
سوالات ۳۶-۲۸
۷
تأکید علمی
سوالات ۴۴-۳۷
پرسشنامه خلاقیت که دارای ۵۰ سوال است و سوالات امتیازبندی شده است و بر حسب جمع امتیازات پنج طیف خیلی خلاق، بالای متوسط، متوسط، زیر متوسط، غیر خلاق محاسبه می شود این پرسشنامه توسط رندسیپ ابداع شده است و در جمله personal-journal به چاپ رسیده است.
۳- ۶- روایی و پایایی ابزارهای سنجش
روایی و پایایی خصوصیاتی هستند که برای مفید و مؤثر بودن روش های جمع آوری داده ها از شرط های اساسی به شمار میروند.( قائمی،۱۳۶۸، به نقل از بهیادی، ۱۳۸۵)
۳-۶-۱- روایی[۵۳]
منظور از روایی پرسشنامه مناسب بودن، با معنی بودن و مفید بودن استنباط های خاصی است که از روی نمره های پرسشنامه به عمل میآید. در حقیقت در روایی پژوهشگر در پی آن است که تعیین نماید آیا ابزار سنجش آنچه را که مدنظر است می سنجد یا خیر. یعنی پرسشنامه باید چیزی را اندازه بگیرد که برای اندازه گیری آن ساخته شده است. بر این اساس هر ابزار پژوهشی با داشتن این خصیصه همان مقولاتی را تعیین میکند که برای تعیین آن طرح ریزی شده است (بست، ترجمه شریفی و طالقانی، ۱۳۷۹)
بنابرین آزمون زمانی دارای روایی محتوایی است که سوالات مطرح شده در آن تمامی جنبههای مورد نظر محقق را اندازه گیری نماید.
روایی سوالات پرسشنامه های این پژوهش نیز هر کدام به طور جداگانه با بهره گرفتن از نظرات پنج نفر از افراد صاحب نظر سنجیده وبا روش سیگما شمارشی تأیید گردید. نتایج آن در جدول ۳-۲ که در زیر آمده نشان داده شده است. ضمناً جدول خلاصه محاسبه روایی پرسشنامهها نیز در قسمت پیوست ضمیمه میباشد.
جدول ۳-۲ نتایج روایی پرسشنامه های پژوهش
پرسشنامه
روایی
پرسشنامه سلامت سازمانی
۹۵%
پرسشنامه خلاقیت ونوآوری
۸۴%
۳-۶-۲- پایایی[۵۴] یا ثبات
پایایی یا اعتبار به معنای آن است که یک آزمون آنچه را که اندازه میگیرد و نتایج حاصل از آن دارای ثبات، پایایی، قابلیت اعتماد و قابلیت تکرار باشد و مقصود این است که اگر خصیصه مورد سنجش را تحت شرایط مشابه دوباره اندازه بگیریم نتایج حاصل مشابه وقابل اعتماد باشد (هومن، ۱۳۶۶، به نقل از بهیادی، ۱۳۸۵). بنابرین اعتبار به دقت اندازه گیری و ثبات و پایایی آن مربوط است و دومعنی دارد، اول اینکه اگر یک آزمون در زمان مختلف چندین بار اجرا شود نتایج آن در همه موارد یکسان باشد.
مفهوم دوم اعتبار به همسانی دورنی آن اشاره دارد و نشان دهنده این است که سوالات آزمون تا چه اندازه با یکدیگر همبستگی متقابل دارد. (بست، ترجمه شریفی وطالقانی، ۱۳۷۹)
اعتبار و پایایی پرسشنامه های مربوط به این پژوهش نیز به وسیله روش آلفای کرونباخ سنجیده و تأیید گردید. نتایج آن در جدول ۳-۳ که در زیر آمده نشان داده شده است. ضمناً جدول خلاصه محاسبه پایایی پرسشنامهها نیز در قسمت پیوست ضمیمه میباشد.
جدول ۳-۳- نتایج پایایی پرسشنامه های پژوهش
پرسشنامه
روایی
پرسشنامه سلامت سازمانی
۹۰%
پرسشنامه خلاقیت ونوآوری
۸۷%
۳-۷- شیوه های جمع آوری اطلاعات:
برای گردآوری داده های مورد نیاز این تحقیق از دو پرسشنامه بسته پاسخ که قبلاً به آن اشاره شد استفاده گردید. جهت انجام این کار پس از اخذ مجوز از بخش حراست سازمان آموزش و پرورش ناحیه ۲ شهر کرمان به مدارس متوسطه و دخترانه ناحیه ۲ مراجعه کرده و پرسشنامهها توسط مدیران و معلمان تکمیل شد.
جهت گردآوری داده ها تلاش شد که تا حد امکان بیشتر پرسشنامهها در حضور محقق و با توضیحات لازم تکمیل و سپس جمع آوری شوند.
۳-۸- روش های آماری تجزیه و تحلیل داده ها
بدون شک یکی از مهمترین مراحل انجام تحقیق تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده است. زیرا به کارگیری روش های صحیح آماری امکان ارائه نتایج صحیح را میسر میسازد (دلاور، ۱۳۸۳)
تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش از طریق آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفته و به منظور تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است.
الف) آمار توصیفی
جهت تحلیل داده ها در سطح توصیفی از روش های زیر استفاده شده است:
-
- استفاده از جدول توزیع فراوانی
-
- استفاده از نمودارها
-
- استفاده از شاخص های مرکزی مانند میانگین
- استفاده از شاخص های پراکندگی مانند واریانس و انحراف معیار
ب) آمار استنباطی
جهت تکمیل داده ها در سطح استنباطی از روش های زیر استفاده شده است:
-
- ضریب همبستگی پیرسون
-
- آزمون همبستگی اسپیرمن
- رگرسیون
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل یافته ها
۴-۱- مقدمه
برای اجرای یک طرح پژوهشی به روش علمی، محقق با بهره گرفتن از ابزارهای مناسب، اطلاعات و شواهد کافی برای اندازه گیری و ارزیابی فراهم میآورد و با بهره گرفتن از روشهای معین، داده های گردآوری شده را تلخیص، تنظیم و طبقه بندی می کند و به صورت جداول و نمودارهای آماری نمایش میدهد. به بیان دیگر، اطلاعات جمع آوری شده به منظور استنتاج صحیح آماری و توجیه و تفسیر دقیق، مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
با توجه به اینکه صرف حدس و گمان، ایجاد یقین نمیکند لذا بایستی با بهره گرفتن از روشهای آماری و استدلال قیاسی به طریقی صحیح حدس و گمان بخردانه را تأیید و یا تکذیب نمود. در فصل سوم روشهای جمع آوری داده ها و نحوه پردازش آنها مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اطلاعات لازم جهت آزمون فرضیه ها فراهم گردید. در این فصل به تجزیه و تحلیل حاصل از اطلاعات پرداخته می شود و اثر پنج متغیر مستقل موردنظر بر متغیر وابسته تشریح میگردد.
داده ها با بهره گرفتن از دو پرسشنامه سلامت سازمانی مشتمل بر ۴۴ سوال (۹ سوال مربوط به تأکید علمی و ۱۰ سوال مربوط به روحیه و ۵ سوال مربوط به حمایت منابع و ۵ سوال مربوط به ساختدهی و ۶ سوال مربوط به ملاحظه گری و ۵ سوال مربوط به نفوذ مدیر و ۴ سوال مربوط به یگانگی نهادی) که در بین مدیران دبیرستان های دخترانه ناحیه ۲ شهرستان کرمان در سال تحصیلی ۹۱-۹۰ توزیع و جمع آوری شد، و پرسشنامه خلاقیت و نوآوری مشتمل بر ۵۰ سوال میباشد و در بین معلمان دبیرستان های دخترانه ناحیه ۲ شهرستان کرمان در سال تحصیلی ۹۱-۹۰ توزیع و جمع آوری شد.