تجهیز به پاسخ سریع مستلزم توانایی و ظرفیت توزیع بازار و داده های مرتبط به دامنه ای مناسب از کاربران در فرصت های مناسب است تا بدین وسیله تعامل بین کاربران تسهیل گردد( اولریچ ، ۱۹۹۰)
۱-۱۰-۲- متغیر مستقل
گروه:
الف) تعریف مفهومی کار گروهی:
گروه را بدین گونه تعریف کردهاند: دو نفر یا چند نفر که رابطه متقابل با یکدیگر دارند، گرد هم میآیند تا به هدفهای خاصی دست یابند. گروه به صورت رسمی یا غیر رسمی است. مقصود از گروه رسمی همان ساختار سازمانی است که در آن گروههای کاری و نوع کارهایی که باید انجام گردد (شرح وظایف) مشخص شده است. در گروههای رسمی رفتار فرد و گروه مشخص شده و مسیری را که باید برای دست یابی به هدفهای سازمان پیمود، تعیین گردیده است. (رابینز، استیفن پی، ۱۹۹۷)[۲۶]
ب) تعریف عملیاتی کار گروهی
کار گروهی بر اساس شاخصهای ۱۷ گانه زیر مورد بررسی قرار خواهد گرفت:
۱) سازگاری و انعطاف پذیری ۲) همدل، همدست و هم داستان بودن ۳) تعهد پذیری ۴) برقراری ارتباط ۵) شایستگی و کفایت ۶) قابل اعتماد بودن ۷) داشتن انضباط ۸) یاران، گروه را بالا می کشند ۹) اشتیاق داشتن ۱۰) داشتن هدف ۱۱) احساس رسالت کردن ۱۲) آمادگی ۱۳) جوشش با یاران گروه ۱۴) درپی ارتقای خویش بودن ۱۵) از خود گذشتگی ۱۶) مشکل گشایی ۱۷) پی گیر بودن
۱-۱۱- تعاریف مفهومی و عملیاتی واژه های به کار رفته در مدل:
شایستگی
طبق تعریف ارائه شده توسط جامعه بینالمللی عملکرد (ISPI) میگوید: مجموعه دانش، مهارت و نگرشهایی که کارکنان را قادر میسازد به صورتی اثربخش فعالیتهای مربوط به شغل و یا عملکرد شغلی را طبق استانداردهای مورد انتظار انجام دهند شایستگی نامیده میشود.
شایستگی ویژگیهایی است که به عملکرد برتر یا اثربخش در شغل مورد نظر ارتباط دارد. به عبارت دیگر شایستگیها شواهدی هستند دال بر این که فرد ویژگیهایی برای عملکرد برتر و یا اثربخش را دارد. (بویاتزیس،۱۹۸۲)[۲۷]
توماس و ولدوس : شایستگی به درجه ای که یک فرد بتواند وظایف شخصی را با مهارت و به طور موفقیت آمیز انجام دهد اشاره دارد( رضاییان،۱۳۸۴)
پاسخگویی
واکنش مناسب به تغییرات محیطی و مشتریان و نیازهای نوین افراد را پاسخ گویی گویند که با شاخصهای تغییرات تقاضای مشتریان، تغییرات کسب و کار بازار، موضوعات اجتماعی و محیط زیست و انطباق پذیری اهداف کسب و کار با تغییرات قابل سنجش است(یوسف و همکاران،۱۹۹۹)
انعطاف پذیری
توانایی اتخاذ ساختارهای کسب و کار متفاوت و جدید در تغییرات سریع در استراتژی، کار، و دیگر موارد است. این متغیر با شاخص هایی چون مدل محصول انعطاف پذیر، انعطاف پذیری در محیط کار و راهبردهای کسب و کار انعطاف پذیر قابل ارزیابی و سنجش خواهد بود(تسورولودیس و والاوانیس، ۲۰۰۲)
سرعت
توانایی ایجاد تمام شرایط و مشخصات لازم چابکی در کوتاهترین زمان ممکن. چابکی در یادگیری ، با انجام کارها و مسئولیت ها و ایجاد تغییرات در کوتاه ترین زمان ممکن همراه است. شاخصهای این بعد از چابکی شامل زمان یادگیری و زمان انطباق با تغییر، زمان تغییرات سرویس دهی و ارائه خدمات، یادگیری انجام وظایف و عملیات در کوتاهترین زمان و انجام تغییرات در کوتاه ترین زمان (شریفی و ژانگ،۱۹۹۹)
۱-۱۲- ابزار گردآوری داده ها
الف – کتابخانه ای : جهت تدوین ادبیات بخشهای نظری مخصوصا قسمتهای مربوط به پیشینه و مبانی نظری پژوهش
ب- میدانی: جهت گرد آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است.
۱-۱۳- روش نمونه گیری:
روش نمونه گیری به طریقه طبقه ای- تصادفی میباشد.یعنی ابتدا نسبت کارکنان هر شعبه به جامعه آماری به دست میآید، سپس نسبت به دست آمده رادر ۱۳۸ که حجم نمونه است ضرب میکنیم تا تعداد نفرات پاسخگو در هر شعبه به دست آیند.
۱-۱۴- روایی و پایایی:
در این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده می شود که برای تعیین روایی آن، پرسشنامه را در اختیار اساتید محترم راهنما و مشاور قرار خواهد گرفت که در صورت لزوم اشکالات احتمالی آن رفع و نهایتاً روایی پرسشنامه از لحاظ محتوایی مورد تأیید قرار گیرد.
جهت بررسی پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده می شود که فرمول آن به صورت زیر میباشد:
که در این رابطه k تعداد سوالات، واریانس سوال i ام، واریانس مجموع کلی سوالات
۱-۱۵- جامعه آماری
جامعه آماری این تحقیق سازمان تامین اجتماعی شهرستان کرمانشاه میباشد، تعداد کل کارکنان شاغل در چهارشعبه شهر کرمانشاه ۲۱۷ نفر، که با بهره گرفتن از روش کوکران حجم نمونه انتخابی ۱۳۸نفر تعیین شده است..
فرمول کوکران
N=217 p=0.5
d=0.05 q=0.5
t=1.9
۱-۱۶- روشها و ابزار تجزیه و تحلیل داده ها:
در این پژوهش برای مقایسه اطلاعاتی که از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است، از روش هایی که در آمار توصیفی به کار برده می شود، مانند:میانگین، مد،درصد،فراوانی، جدول و نمودارهای مربوط استفاده شده است. و در بخش آمار استنباطی از نرم افزار spss جهت آزمونهای آماری که شامل همبستگی اسپیرمن و رگرسیون میباشد استفاده گردید. در بخش معادلات ساختاری به منظور بررسی میزان انطباق داده های پژوهش با مدل مفهومی و تحلیل بار عاملی داده ها از نرم افزار LISREL استفاده شده است.
۱-۱۷- قلمرو تحقیق
قلمرو موضوعی: قلمرو موضوعی این تحقیق بررسی عملکرد تشکیل گروههای کاری رسمی و نقش آن در چابکی نیروی کار سازمان میباشد.
قلمرو مکانی: در این تحقیق چهار شعبه اداری سازمان تامین اجتماعی شهر کرمانشاه مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
قلمرو زمانی: این تحقیق از لحاظ زمانی در بهار سال ۱۳۹۴ انجام میگیرد.
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه پژوهش
۲-۱ مقدمه
در این فصل ابتدا پایه های نظری پژوهش که شامل سه بخش : بخش اول -کار گروهی و مبانی نظری آن بخش دوم- شامل چابکی و مبانی نظری و پیشینه تحقیق آن و بخش سوم- معرفی سازمان تامین اجتماعی است ارائه می شود، سپس پیشینه تجربی مرتبط با موضوع و پژوهش های انجام شده در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته و پس از جمع بندی پایه های تجربی مدل تحلیلی پژوهشی که مبتنی بر مبانی نظری است ارائه می شود
۲-۲ بخش اول: کار گروهی
۲-۲-۱ تاریخچه کار گروهی