زارع (۱۳۷۳) در پایان نامه کارشناسی ارشد تحت عنوان «بررسی رابطه بین انگیزه پیشرفت، جنسیت و عزت نفس» دریافت که بین عزت نفس و جنسیت دانش آموزان دبیرستانی ارتباط معناداری وجود ندارد.
۱۸دانش آموزان موفق و ناموفق، تفاوت معناداری وجود دارد ومیزان عزت نفس دانش آموزان ناموفق پسر بیش از دانش آموزان ناموفق دختر است. ولی تفاوت معناداری بین عزت نفس دانش آموزان موفق پسر و دختر وجود ندارد. به طور کلی دانش آموزان موفق ازعزت نفس بالاتری نسبت به دانش آموزان ناموفق برخوردارند.
مهدویان (۱۳۷۴) در مطالعه روی ۹۰۰ نفر از دختران و پسران سال سوم متوسطه شهر مشهد به این نتیجه دست یافت که عزت نفس در مقایسه با مرکز کنترل، ارتباط بیشتری با پرخاشگری ین ارتباط در دختران بیشتر از پسران است. همچنین پسران در مقایسه با دختران از مرکز کنترل درونی تر و عزت نفس بالاتری برخوردارند.
برات وند (۱۳۷۶) در پایان نامه کارشناسی ارشد خود تحت عنوان «بررسی رابطه ساده و چند متغیری مقبولیت گروهی و عزت نفس با پرخاشگری بین دانش آموزان پسر پایه سوم راهنمایی شهرستان اهواز» به این یافته های پژوهشی دست یافت که رابطه مثبتی بین پیشرفت تحصیلی و عزت نفس دانش آموزان وجود دارد و نیز معلوم شد ترکیبی از دو متغیر مقبولیت گروهی و عزت نفس قادر به تبیین میزان بیشتری از تغییر پذیری پیشرفت تحصیلی است.
بررسی تحقیقات انجام شده در خارج از ایران
مطالعات دایلر۱ (۱۹۵۴) نشان میدهد که پرخاشگری بر سطح عزت نفس مؤثر است (به نقل از فتحی، ۱۳۸۲).
روزنبرگ۲ (۱۹۵۶)، دریافت افرادی که عزت نفس کمی دارند، تمایل به کارهای اجتماعی و نقش های رهبری دارند. همچنین افراد با عزت نفس بالا، احساس مسئولیت تمرکز در کار، احساس امنیت و عدم وابستگی مینمایند (استاینر۳ ۱۹۵۲؛ اسمیت ۱۹۶۷؛ هوروکس۴ و همکاران ،۱۹۷۲ به نقل از یوسفی، ۱۳۷۴).
فصل سوم
روش تحقیق
مقدمه
در این فصل به تبیین و معرفی روش تحقیق پرداخته شده است چرا که هر بررسی مستلزم اهدافی پژوهشی است بعداز ارائه فصل دوم در فصل جدید به متدولوژی پژوهش که شامل حجم نمونه ،ابزار جمع آوری اطلاعات ،روش آماری ،روش اجرا ،روش نمونه گیری است مورد بحث قرار گرفته است.
روش تحقیق :
این تحقیق چون به بررسی چند متغییر می پردازد از نوع توصیفی میباشد وبخاطر بررسی رابطه بین متغییر ها از نوع همبستگی نیز میباشد.
جامعه آماری
عبارت است از کلیه افرادی که بررسی ومطالعه متغیرها و پدیده ها به روی آن ها صورت گرفته است.که دراینجا کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز ملایر در سال تحصیلی ۹۳-۹۲ که تعداد کلی آن ها در هنگام اجرای این تحقیق برابر ۴۰۷۸ که معادل با ۴۵ پسر ۸۵ دخترمی باشد .
حجم نمونه
عبارت است از سنجش کوچکی از جامعه مورد مطالعه که به شیوه گوناگون ازبین افراد جامعه انتخاب وبررسی برروی آن ها صورت میگیرد.جامعه آماری به دلیل گسترده بودن از یک رشته تحصیلی روانشناسی انتخاب گردید ، حجم نمونه مورد بررسی توسط جدول مورگان محاسبه شده است که در این تحقیق عبارت است از تعداد ۱۴۰ دانشجو که شامل (۸۵ دختر و۴۵پسر) که به صورت تصادفی از بین تعداد کل دانشجویان رشته روانشناسی در سالتحصیلی ۹۳-۹۲ انتخاب شده اند.
روش نمونه گیریبه صورت تصادفی ساده که از بین کل دانشجویان این دانشگاه ۱۴۰ نفر(۸۵دختر ،۴۵پسر) انتخاب شده اند.
روش نمونه برداری
پس از انتخاب موضوع تحقیق و بیان مسئله٬ یکی از تصمیمیات مهمی که در پیش روی هر پژوهشگری قرار دارد انتخاب نمونه است٬ نمونه ای که باید نماینده جامعه ای باشد که پژوهشگر قصد تعمیم یافته های تحقیق خود به آن جامعه را دارد.
اگر محقق پژوهش خود را بر تمامی افراد جامعه اجرا کند روش او سرشماری خواهد بود یعنی محقق باید تمامی افراد جامعه را تک تک مورد برسی و آزمون قرار دهد.
اما چون اکثر پژوهشگران توان و زمان اجرای پژوهش بر کل جامعه را ندارند به همین دلیل پژوهش خود را محدود به نمونه کوچکی میسازند
روش وابزار پژوهش
پژوهش حاضر از مطالعات پس رویدادی واز نوع همبستگی است و اطلاعات لازم برای انجام آن نیز از طریق عملیات میدانی (اجرای پرسشنامه ورجوع به نشریات ومنابع علمی معتبر )گردآوری شده است .
جامعه آماری آزمودنی های این مطالعه شامل ۱۴۰ نفر از دانشجویان رشتههای کارشناسی دانشگاه پیام نور ملایر (۴۵ پسر ۸۵ دختر) که در هنگام اجرای این پژوهش در سال اول الی چهارم رشته تحصیلی خود مشغول به تحصیل بوده اند ، از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برگزیده شده اند . همچنین برای به دست آوردن اطلاعات تحقیق از دو پرسشنامه زیر استفاده شده است .
الف: ابزار
نخستین ابزار بهکار رفته در این سنجش آزمون عزت نفس (حرمت نفس) است که به منزله ی بیان تأیید یا عدم تأیید فرد ، نسبت به خویشتن است و نشان میدهد که تا چه اندازه یک فرد خود را توانا ، ارزنده و پر اهمیت میداند. بنابرین به منظور فهم بهتر رفتار های فرد ، شناخت ادراک یا عقیده ای که فرد در مورد خود دارد حائز اهمیت بسیار است.
پرسشنامه پرخاشگری باس وپری
این پرسشنامه توسط باس وپری در سال (۱۹۹۲) ساخته شده است ودارای ۲۹ پرسش است وچهار عامل پرخاشگری کلامی (۵ پرسش) ، پرخاشگری جسمانی (۹ پرسش) ، خشم (۷ پرسش) ، و خصومت (۸ پرسش) رامورد سنجش قرار میدهد . شیوه نمره گذاری بر اساس مقیاس لیکرت از ۱ (کاملاً خلاف خصوصیات من است) ، نمره سوالات ۲۴ و ۲۹ معکوس است . نمره کل عبارت از مجموع نمرات کل سوالات و دامنه آن از ۲۹ تا ۱۴۵ است . نمرات بالا نشانه پرخاشگری بیشتر است . در پژوهش محمدی ، اعتبار پرسشنامه پرخاشگری از سه روش آلفای کرونباخ ، بازآزمایی و تنصیف ، مورد تحلیل قرار گرفت که به ترتیب ضرایب ۸۹% ، ۷۸% و ۷۳% به دست آمد . روایی این پرسشنامه نیز ، از راه شاخص روایی همگرا همزمان و تحلیل عوامل مورد بررسی قرار گرفت (محمدی ، ۱۳۸۶) . روایی همگرای پرسشنامه پرخاشگری با محاسبه ضریب همبستگی زیر مقیاس های این پرسشنامه بایکد یگر وبا کل پرسشنامه ، تأیید شد که این ضرایب میان ۳۷% تا ۷۸% متغیر و معنادار بودند (۱%> p) روایی همزمان نیز با به کارگیری مقیاس آسیب روانی عمومی ، برآورد شد که ضریب همبستگی (۳۴%) میان پرسشنامه پرخاشگری وآسیب روانی عمومی معنادار بود (۰۱/۰> p) .
ب: پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت . کوپر اسمیت (۱۹۶۷) این پرسشنامه را بر اساس تجدید نظر در مقیاس راجر ودیموند تهیه کردهاست . این مقیاس ۵۸ سوال دارد که به سنجش وارزیابی احساسات آمودنی ها در مورد خودشان می پردازد وهشت سوال آن نیز دروغ سنج لست که اعتبار آن توسط محققان مختلف (اسمیت ، ۱۹۷۶ مورلی وبایچر ، ۱۹۷۱، به نقل از کهانی ، ۱۳۷۴) مورد تأیید قرار گرفته است . ابراهیمی (۱۳۷۰) نیز پایایی نتایج این پرسشنامه را در میان دانش آموزان دانشجویان ایرانی بررسی کرده که ضریب پایانی آن در نمونه های دانش آموزی ۸۰/۰ و در نمونه های دانشجویی ۸۵/۰ گزارش شده است. همچنین ضریب آلفای کرانباخ این آزمون در پژوهش حاضر ۷۴/۰ است که اندازه مناسبی میباشد.