بند یک این سند اعلام میدارد که : سازمان بینالمللی دریانوردی و کمیته فرعی سلامت دریانوردی[۴۰] در راستای ایجاد دریانوردی سالم و در پنجاه و پنجمین نشست ، مورخ ۲۷ جولای تا ۳۱ جولای ۲۰۰۹ به بررسی “آبراهه بینالمللی تردد توصیه شده”در خلیج عدن پرداخت . (IMO,2009,1)
در بند دو این سند منتشره ، از دولت های عضو خواسته شده تا به دقت جزئیات پیشنهادی در عبور از این آبراهه را رعایت نمایند در بند (۳) نیز اعلام می کند که این آبراهه بر اساس اختیارات و تصمیمات نظامی قابل تغییر و جابجایی جغرافیایی میباشد و برای به دست آوردن اطلاعات به روز می توان از طریق وب سایت “مرکز امنیت دریایی شاخ آفریقا “[۴۱] به آدرس http:/www.mschoa.org و یا از طریق اخطارهای اعلامی سازمان دریانوردی در منطقه تردد ، اطلاعات کسب نمایند .(IMO,2009,1)
-
-
- محدوه ” آبراهه بینالمللی تردد توصیه شده ” (IRTC)[42] در خلیج عدن:
-
پر خطر ترین منطقه از نظر احتمال حمله دزدان دریایی در تمام جهان از کانال سوئز تا تنگه هرمز بین ۱۰ درجه جنوبی و ۷۸ درجه شرقی قرار دارد . (BPMS,2011,ISBN:9781856095051)
آبراهه دارای مرز شرقی و مرز غربی مسیر حمل و تردد است هر مسیر تردد دارای عرضی معادل ۵ مایل دریایی میباشد که با ۲ مایل دریایی فاصله، از منطقه پیشگیری از خطر احتمالی ، جدا می شود. مرز شرقی خط تردد از ۰۴۵ درجه شرقی آغاز و بین ۱۱ درجه و ۴۸ ثانیه شمالی و ۱۱ درجه و ۵۳ ثانیه شمالی قرار دارد . این مسیر از نقطه ۰۷۲ درجه شرقی به صورت یک خط راست آغاز شده و در نقطه ۰۵۳ درجه خاتمه مییابد . بین ۱۴ درجه و ۱۸ ثانیه شمالی و۱۴ درجه و ۲۳ ثانیه شمالی ادامه دارد . مسیر غربی به صورت یک خط راست از ۲۵۲ درجه آغاز و در ۰۴۵ درجه خاتمه مییابد که بین ۱۱ درجه و ۵۵ ثانیه شمالی و ۱۲ درجه شمالی قرار دارد.
مرز غربی مسیر تردد
مرز شرقی مسیر تردد
۰۵۳ درجه شرقی ۱۴ درجه و ۳۰ ثانیه شمالی
۰۴۵ درجه شرقی ۱۱ درجه و ۵۳ ثانیه شمالی
۱
۰۴۵ درجه شرقی ۱۲ درجه شمالی
۰۵۳ درجه شرقی ۱۴ درجه و ۲۳ ثانیه شمالی
۲
۰۴۵ درجه شرقی ۱۱ درجه و ۵۵ ثانیه شمالی
۰۵۳ درجه شرقی ۱۴ درجه و ۱۸ ثانیه شمالی
۳
۰۵۳ درجه شرقی ۱۴ درجه و ۲۵ ثانیه شمالی
۰۵۴ درجه شرقی ۱۱ درجه و ۴۸ ثانیه شمالی
۴
خارج خلیج عدن دریانوردی در محدوده سواحل آفریقا در ۱۲ درجه شمالی ،۵۸ درجه شرقی و ۱۰ درجه جنوبی برای حمل محمولات و عبور مناسب است . (IMO,2009,2)
مؤسسه گارد که یکی از بزرگترین مؤسسات بیمه اتکایی در جهان میباشد به کشتی هایی که از این منطقه عبور می نمایند برای عبور با کمترین خطر توصیه می کند سه عملیات زیر را انجام دهند در سایت مرکز امنیت دریایی شاخ آفریقا ثبت نام و عبور خود را به مرکز عملیات تجاری دریایی انگلستان اطلاع داده و بعد با اجرای دقیق بهترین شیوه مدیریت پرهیز به راه خود در این آبراهه ادامه دهند .( Gard AS, August 2011)
سازمان بینالمللی دریانوردی روش عبور را بدین شرح اعلام میدارد : در مرحله اول کشتی در هنگام ورود به محدوده خطر در خلیج عدن در صورت تمایل جزئیات محدوده و همچنین مبداء و خروج از بندر رابا ارسال فکس یا ایمیل به آدرس های مرکز عملیات تجاری دریایی انگلستان مندرج در ذیل اعلام نماید (IMO,2009,2)
Initial report to UKMTO Dubai (email or fax)
- Initial report to MAR10 (email or fax)
UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations)
Primary Emergency Contact
UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations)
E-mail: ukmto@eim.ae
Tel: +971 50 552 3215
Fax: +971 4 306 5710
Telex: (51) 210473
در مرحله دوم نیز پس از اعلام اطلاعات به این مراکز اطلاعات تکمیلی نظیر سرعت زمان تقریبی ورود و رسیدن به منطقه دزدی دریایی را به آدرس های مرکز امنیت دریایی شاخ آفریقا و دفتر رابط دریایی بحرین[۴۳] و مرکز دزدی دریایی دفتر دریانوردی بینالمللی و مرکز کشتیرانی ناتو[۴۴] مندرج در ذیل اعلام نماید (IMO, Ref.T2oss/2.7.1 ,SN.1/Civc.281/2009, 1-4)
Secondary Contacts
(۱) MSC-HOA (Maritime Security Centre – Horn of Africa)
E-mail: postmaster@mschoa.org
Tel: +44 1923 958545
Fax: +44 1923 958520
Via website: www.mschoa.eu
(۲) MARLO-Bahrain (Maritime Liaison Office-Bahrain)
E-mail: marlo.bahrain@me.navy.mil
Tel: +973 1785 3925
Fax: +973 3940 1395
(۳) IMB Piracy Reporting Centre
E-mail: piracy@icc-ccs.org
E-mail: imbkl@icc-ccs.org
Tel: +60 3 2031 0014
Fax: +60 3 2078 5769
Website: www.icc-ccs.org
(۴) NATO Shipping Centre
Tel: +44 1923 956 574
Fax: +44 1923 956 575
E-mail: info@shipping.nato.int
Website: www.nato.int
منطقه خلیج عدن که امروزه عنوان منطقه خطرناک معرفی می شود، مملو از کشتی های جنگی است. ناوگان پنجم آمریکا با هدف مبارزه با تروریسم تقریباً همیشه در این آب ها حضور دارند. نیروی اتحادیه اروپا به نام “آتلانتا” با هدف مقابله جدی با دزدان دریایی سومالی به موازات ناوگان نظامی برخی کشورها همچون هند، چین، کره جنوبی، ژاپن، ایران، ترکیه، مالزی و… در آب های نزدیک سواحل سومالی مستقر شده تا بتوانند امنیت کشتی های تجاری را در مقابل حملات دزدان تامین نمایند(حسینی،۱۳۸۸،۱۲۰)
این ابتکار که از سوی جامعه کشتی داران و ناوگان بازرگانی مورد استقبال واقع شده این امکان را برای کشتی ها فراهم شده که به توصیه های ناوفور اتحادیه وسایر ناوگان جنگی مستقر در منطقه ،توجه کنند و از ترتیبات مورد نیاز برای کاستن از خطرات دزدی دریایی مطلع شوند (نظافت ،۲۶۵،۱۳۸۸)
در منطقه سومالی حملات دزدی دریایی برای ربایش کالا و کشتی ها به شدت کاهش یافته است ، این کاهش حملات به علت افزایش عملیات نظامی بر علیه قایق های تندرو و مشکوک ، عملیات زمینی ضد دزدی دریایی ، تخمین ها درست و اندازه گیری های دقیق ، پیشگیرانه بر اساس آخرین توصیه های بهترین شیوه مدیریت پرهیز[۴۵] و افزایش نگهبانان مسلح روی عرشه کشتی بوده است . (ICCIMB ,2013,22)
روش کار متداول دزدان دریایی در انجام عملیات دزدی دریایی حمله به کشتیهای حامل کالا در شمال ، شرق و جنوب خلیج سومالی است . (ICCIMB ,2013,22)