مصاحبه نیمه ساختاریافتهای که در این پژوهش به کار گرفته شد شامل ۲۴ سؤال است. سؤالات این مصاحبه از نوع سؤالات نیمهباز است. در زمان استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و سؤالات نیمهباز، پژوهشگر و شرکتکننده برای بحث بیشتر در مورد موضوع یا سؤال آزاد هستند، این روش به محقق اجازه میدهد تا برای بررسی یک موضوع با جزئیات بیشتر سؤالات بیشتری را از شرکتکننده بپرسد. همچنین محقق میتواند به بررسی مسائلی که در حین مصاحبه در رابطه با موضوع بحث به وجود میآید بپردازد (پاتون[۶۵]، ۲۰۰۲، ص.۱۹۴). در این پژوهش مصاحبه با شرکتکنندگان حدود ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت طول کشید.
۳-۷٫ روش تحلیل داده ها
با توجه به اینکه در این پژوهش از روش کیفی باری پاسخگویی به سؤالات استفاده شده است، تحلیل داده های کیفی پژوهش، مبتنی بر گراندد تئوری[۶۶]، نسخه استروسین[۶۷] است، در این روش تحلیل داده ها، اصطلاحاً به آن کدگذاری گفته میشود، کدگذاری را قلب گراندد تئوری خواندهاند. کدگذاری یک روش اساسی برای مشخصسازی مقولات موجود داده ها است. کد نماد یا مخففی است که برای مقولهبندی کلمات یا عبارات داده ها به کار میرود. هدف از کدگذاری تسهیل بازیابی قطعات داده ها است. کدگذاری، خواندن دقیق و خط به خط داده ها و شکستن آن به کوچکترین جزء ممکن است. کدها، حاصل تجزیهو تحلیل میکروسکوپی[۶۸] داده ها (استراوس و کوربین، ۱۹۹۸، ص. ۶۰) و یا داده های متراکم، جملات، عبارات، لغات در متون و ادبیات موجود و متن مصاحبه ها هستند (محمدپور، ۱۳۹۰). پس از استخراج، کدها طبقهبندی میشوند. مقایسه مداوم، تفاوتها و تشابهات بین کدها را نشان میدهد، طبقات جدا و یا ادغام میشوند تا نظریه در روند این فرایند شکل گیرد. سه مرحله کدگذاری که برای تکوین منسجم، منظم، و مشروح نظریه به کار میروند عبارتاند از: کدگذاری باز[۶۹]، محوری[۷۰]، و انتخابی.[۷۱]
۳-۷-۱٫ کدگذاری باز یا سطح اول کدگذاری
کدگذاری باز یا سطح اول کدگذاری که آن را کدگذاری مبنا[۷۲] نیز میخوانند اولین مرحله تجزیهو تحلیل و شکستن اولیه داده ها است. داده ها به کوچکترین واحد خود شکسته میشوند. با بهکارگیری یک سیستم باز کدگذاری، خط به خط داده ها را بازنگری کرده و فرایندهای آن را تشخیص داده و به هر جمله کد میدهیم. پژوهشگر میکوشد تا حداکثر کدهای ممکن را تشخیص دهد تا مطمئن گردد که کاملاً اطلاعات را بررسی نموده است. در این مرحله، کدها را کدهای اساسی مینامند، زیرا از عین کلمات افراد مصاحبهشونده استفاده میشود. دو شیوه کدگذاری اساسی عبارتاند از ۱) زبان فرد مصاحبهشونده. ۲) کدهای دلالت انگیز، که محقق بر مبنای مفاهیم موجود در اطلاعات میسازد (ادیب حاج باقری، ۱۳۸۶، ص.۱۲۸).
۳-۷-۲٫ کدگذاری محوری یا سطح دوم کدگذاری
کدگذاری محوری یا سطح دوم کدگذاری، مرحله بعدی است این مرحله شامل تعیین الگوهای موجود در داده ها است. این مرحله سطح مقولهبندی است. لازمه این مرحله مقایسه دائمی داده ها است. محقق داده های کدگذاری شده را با یکدیگر مقایسه میکند و به صورت خوشهها یا مقولههایی که باهم تناسب دارند در میآورد. به این منظور او هریک از کدهای سطح اول را با سایر کدهای سطح اول مقایسه میکند تا مطمئن شود که طبقات از یکدیگر متمایز هستند.
پولیت، بک و هانگلر (۲۰۰۱) مراحل تجزیهو تحلیل گراندد تئوری را جمع آوری و تجزیهو تحلیل همزمان داده ها ذکر مینمایند: داده های جدید همزمان با تمام داده ها مقایسه میشوند تا محوریتی در بین آن ها یافته شود در این مرحله داده ها را به صورت جدید کنار هم گذارده و رابطه بین مقولهها را بررسی میکنیم. در طی این مرحله داده ها جهت میگیرند و بر اساس ماهیت طبقات و ارتباط بین آن ها طبقهبندی میگردند (ادیب حاج باقری، ۱۳۸۶، ص. ۱۲۹).
همچنین در مرحله کدگذاری محوری این اقدامات انجام میگیرد: تعیین ویژگیهای که بتوان داده ها را بر اساس آن ها طبقهبندی کرد، ابعاد این ویژگیها، شناخت تعاملات و پیامدهایی که همراه پدیده روی میدهند، برقراری ارتباط بین طبقات با زیر طبقات و جستجوی نشانه هایی که بتوان طبقههای بزرگتر را بر اساس آن ها به هم مربوط کرد (استراوس و کوربین، ۱۹۹۸).
مرحله کدگذاری باز و محوری میتوانند همزمان و یا پیوسته باشند. ضمن طبقهبندی باید به دلایل و شرایط پدیده و نیز شرایط جمع آوری داده مثلاً شرایط مصاحبه نیز اندیشید. حاصل کدگذاری محوری، پیشفرضهای تئوریک و فرضیههای اولیه است. توجه به تفاوتها و تضادها به درک عمیق پدیده و تعمیق تئوری می انجامد. یافتن طبقه مرکزی و محوریتی که مبنای رویش تئوری باشد، نتیجه نهایی کدگذاری محوری است (ادیب حاج باقری، ۱۳۸۶، ص.۱۳۰).
۳-۷-۳٫ کدگذاری انتخابی یا سطح سوم کدگذاری
کدگذاری انتخابی یا سطح سوم کدگذاری، مرحله بعدی و آن روندی است که طی آن طبقات به طبقه مرکزی مرتبط میشوند و نظریه را شکل میدهند. بهبیاندیگر، در سطح سوم کدگذاری، محقق به دنبال فرایند میگردد. یک یا دو طبقه اصلی که تمام طبقات فرعی به آن باز میگردد و مبنای چارچوبی نظریه را خواهد ساخت. برقراری نوعی یکپارچگی در کدها و طبقات برای یکپارچگی در نظریه نهایی مفید است (استرواس و کوربین، ۱۹۹۸). حاصل این مرحله طبقه اصلی است که با سایر طبقات ارتباط دارد، آن ها را توضیح میدهد، در حقیقت، نتیجه پالایششدهٔ کدهای اولیه است (ادیب حاج باقری، ۱۳۸۶، ص. ۱۳۱).
۳-۸٫ فرایند تحلیل داده ها
با توجه به مباحث ذکر شده و ضرورتهای پژوهش کیفی، فرایند تجزیه و تحلیل داده ها در پژوهش حاضر به شرح زیر است: پس از انجام هماهنگیهای لازم، پژوهشگر موفق به ملاقات با افراد شرکتکننده در مطالعه و ضبط مصاحبه های پژوهشی شد. پس از ملاقات پژوهشگر با مصاحبهشوندگان، پس از کسب اجازه از آن ها، متن بیشتر مصاحبه ها با بهره گرفتن از دستگاه ضبط صوت ضبط شد و بنا به درخواست تعداد معدودی از افراد شرکتکننده در مطالعه، متن گفتگوی پژوهشی آن ها به صورت دستی یادداشتبرداری شد. طبیعی است با این شیوه برخی از جزییات پاسخها از نظر دو میماند و امکان ثبت آن ها با توجه به سرعت جریان گفتگو وجود نداشت.
-
- Prusak ↑
-
- Gumas ↑
-
- . Durkheim ↑
-
- . Parsons ↑
-
- . Giddens ↑
-
- . Social Prestige ↑
-
- . Gmetech ↑
-
- . Wilk ↑
-
- . Lovrich ↑
-
- . Bandora ↑
-
- . Putnam ↑
-
- . Uzzi ↑
-
- . Dunlap ↑
-
- . Nahapiet & ghoshal ↑
-
- . Carlos Garcia timon ↑
-
- . Granovetter ↑
-
- . Portes ↑
-
- . Nan Lin ↑
-
- . Hani fan ↑
-
- . Gelen e. Laury ↑
-
- . Ekkehartschlickt ↑
-
- .Gmes colman ↑
-
- . Pierre Bourdieu ↑
-
- . Economic capital ↑
-
- . Cultural capital ↑
-
- . Robert Putnam ↑
-
- . Fukuyama ↑
-
- . Structural ↑
-
- . Cognitive ↑
-
- . Relational ↑