همچنین پیشبینی شده است که سرعت استفاده از تبلیغات اینترنتی، به دلیل این که مشتریان وقت بیشتری را به صورت بر خط بر روی رایانههای شخصیشان صرف کرده و ابزارهای دیگری همچون موبایل و تلویزیون که امکان اتصال به وب را دارا هستند در اختیار دارند، افزایش مییابد (ایوانس[۷۸]، ۲۰۰۸). بنابرین تبلیغات به سرعت از پراکنده بودن بر روی تلویزیون و روشهای دیگر به سمت وب سایتهای برخط و موتورهای جستجو حرکت کردهاست (کاتی[۷۹]، ۲۰۱۰).
تبلیغ آنلاین هم برای ارتباط پیامهای شرکت و هم در تقویت ارزش ویژه برند اثرگذار است (برگستروم[۸۰]، ۲۰۰۰). علاوه بر مزایای ذکر شده، تبلیغ در اینترنت مزایای دیگری دارد که سبب علاقمندی مدیران بازاریابی به آن شده است. این مزایا عبارتند از : دسترسی ارزان به اینترنت، دسترسی جهانی و شبانه روزی، ایجاد یک پیوند مستقیم به لیست محصولات، ارسال و به روز رسانی آسان مطالب، قابلیت بالا یا اندازه گیری و ردیابی اثربخشی. در اولین سالهای تبلیغات اینترنتی، مشهورترین و کاربردیترین شکل تبلیغ بنر بوده اما امروزه با گسترش اینترنت و افزایش توانایی متخصصان اشکال دیگری از تبلیغات اینترنتی نظیر فعالیتهای حمایتی از رویدادها، بازاریابی ولولهای، بازاریابی ویروسی، تبلیغات ویروسی و غیره پدیدار شده اند (کاتی، ۲۰۱۰).
- ویژگیهای مهم تبلیغات اینترنتی
روستا و خویه (۱۳۸۸) مزایای تبلیغات اینترنتی را موارد زیر میدانند:
-
- اطلاع رسانی دقیق و کامل به مخاطبان
-
- هزینه کم
-
- گسترده بودن محدوده جغرافیایی
-
- نظارت دقیق و ارزیابی
-
- قابلیت تعاملی
- فرصت ایجاد شده
همچنین گلچین فر و بختایی (۱۳۸۴) سایر مزایای تبلیغات اینترنتی را چنین بازگو مینمایند :
-
- ایجاد ارتباط دوطرفه: تبلیغات اینترنتی یک ارتباط دوطرفه بین تبلیغکننده و مخاطب ایجاد میکند. مخاطبان نه تنها تبلیغات را دریافت میکنند، بلکه قادرند بازخور بدهند و سئوالات خود را در مورد محصولات، با تبلیغکنندگان مطرح کنند.
-
- ایجاد یک پیوند مستقیم به لیست محصولات: تبلیغات اینترنتی با یک پیوند مستقیم، دسترسی به اطلاعات محصولات مرتبط را برای مخاطبان فراهم میسازد. این قابلیت، غالباً منجر به مبادله محصولات و افزایش تعاملات تجاری میشود.
-
- توانایی هدفگیری ایستا و پویای مشتریان: در تبلیغات اینترنتی از روشهای متنوعی برای هدفگیری مشتریان به منظور انتخاب، ارائه و نمایش تبلیغات به صورت ایستا یا پویا استفاده میشود. این روشها ممکن است بر اساس محتوای صفحه، اطلاعات شخصی و مبادله پویای اطلاعات باشند.
-
- دسترسی جهانی و شبانهروزی: تبلیغات اینترنتی دارای دسترسی جهانی است و در تمام روزهای سال و تمام ساعت روز در دسترس میباشد که این موجب افزایش قابلیت مشاهده و گسترش بازار آن میشود.
-
- ارسال، نگهداری و به روز رسانی آسان: تبلیغات اینترنتی دارای ویژگی نمایش، نگهداری و بروز رسانی آسان است که این به دلیل ماهیت دیجیتالی آن میباشد. کاهش فرایند تهیه و اجرای تبلیغات از جمله نتایج این ویژگی تلقی میشود.
-
- قابلیت اندازهگیری و ردگیری بالا: تبلیغات اینترنتی به دلیل ماهیت دیجیتالی، از قابلیت ردگیری و اندازهگیری بالایی برخوردار است. از روشهای گوناگونی برای ردگیری، ارزیابی عملکرد و سنجش اثربخشی تبلیغات اینترنتی استفاده میشود.
-
- طراحی پیام آگهی: به دلیل قابلیت هدف قرار دادن دقیق و مشخص مخاطبان، میتوان پیامها را برای جذب نیازها و خواستههای معین مخاطبان، طراحی کرد. هنگامی که ما دقیقاً مخاطبان را شناسایی میکنیم، اطلاعات بهتری در خصوص نیازها و خواستههای آن ها به دست میآید. از این رو پیام آگهی ما بسیار جذابتر خواهد بود.
- قابلیت فروش: در این نوع از تبلیغات پس از نمایش آگهی میتوان بلافاصله فروش را نیز انجام داد.
- محدودیتهای تبلیغات اینترنتی
محمدیان (۱۳۸۵) محدودیتهای تبلیغات اینترنتی را چنین بازگو می نماید:
-
- مشخصات و ویژگیهای مخاطبان: اکثر کاربران اینترنت به محصولات و تکنولوژی مربوط به رایانه علاقهمند هستند و از اینرو اکثر تبلیغات شبکه برای محصولات مرتبط با رایانه است. تنها ۱۴ درصد تبلیغات برای سایر محصولات مصرفی و کمتر از ۱۰ درصد آن برای اتومبیل، مسافرت و خدمات مالی است. به علاوه غالب کاربران اینترنت در گروه سنی خاصی قرار دارند که این امر موجب کاهش مخاطبین این نوع از تبلیغات میشود.
-
- ازدحام[۸۱]: با زیاد شدن تعداد آگهیهای تبلیغاتی، احتمال مورد توجه قرار گرفتن آگهیها به شدت کاهش مییابد.
- فقدان کنترلهای لازم در مورد محتوای تبلیغات اینترنتی: یکی از محدودیتهای تبلیغات اینترنتی، فقدان کنترلهای لازم میباشد. مرکز آموزشی ارتباطات رسانهای آمریکا، اینترنت را شبکه فریب نامیده است چرا که برخی از تبلیغکنندگان با هدف قرار دادن کودکان با پیامهای تبلیغاتی زیرکانه، سعی در فریب آنان دارند.
- انواع روشهای تبلیغات اینترنتی
حنفی زاده و بهبودی (۱۳۸۸) در مورد انواع روشهای تبلیغات اینترنتی بحث مینمایند، آن ها بیش از ۲۰ نوع از روشهای متداول تبلیغ اینترنتی را نام برده و در مورد آن ها به تفصیل شرح می دهند، عمده روشهای نام برده شده عبارتند از:
-
- بنرها: متداولترین روش تبلیغات اینترنتی، بنرها هستند. بنر یک صفحه گرافیکی به عرض ۲/۱ سانتی متر تا ۵/۲ سانتی متر و طول ۵/۱۲ تا ۵/۱۵سانتی متر میباشد، که با مقیاس پیکسل مورد ارزیابی و محاسبه قرار میگیرد. یک بنر معمولا حاوی نام شرکت، نام محصول و یک پیام کوتاه از طرف تبلیغ کننده برای مشتری بالقوه است. هدف بنر، ترغیب بازدید کننده برای کلیک کردن روی تبلیغ است تا به این وسیله بازدید کننده را به وب سایت اصلی منتقل نماید.
-
- پاپ آپ و پاپ آندر[۸۲]: یکی از مشهورترین اشکال تبلیغات اینترنتی پاپ آپها هستند. پاپ آپها که بعضا از آن ها به عنوان پاشنده تبلیغ[۸۳] یاد می شود، نوعی از تبلیغات اینترنتی هستند که به طور خودکار در پنجره جدید بر روی مرورگر ظاهر میشوند. این گونه از تبلیغات در جلوی صفحهی باز شده وب قرار می گیرند و خود را نمایش می دهند. پاپ آندرها در زیر صفحه باز شده قرار دارند و به محض بسته شدن صفحه جاری نمایان میگردند.