-
- گلدمن ۴(۲۰۰۶) نیز اعتقاد دارد ده تجربه تخصصی میتواند به توسعه تفکر استراتژیک در میان مدیران ارشد اجرایی سازمان های مراقبت سلامت کمک کند، مانند انواع دانش و روش هایادگیری که مدیران باید از آن ها بهره مند شوند.
- بون (۲۰۰۵) ویژگی های فردی متفکر استراتژیک را مشتمل بر تفکر سیستمی، خلاقیت و چشم انداز دانسته است، در سطح گروهی ناهمگنی (تنوع مرتبط با شغل) و تعارض، شامل: تعارض شغلی، تعارض وظیفه ای و تعارض رابطه ای را مورد توجه قرار داده و در سطح سازمانی به فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و سیستم پاداش و جبران خدمت اشاره کردهاست.
۲-۵ مدل مفهومی تحقیق
در تحقیق حاضر، سبک تفکر متغیر مستقل تحقیق میباشد که شامل سه سبک تفکر میباشد. بر اساس دیگاه استرنبرگ، ابعاد سبک تفکر شامل سبک قانون گذار، سبک اجرایی و سبک قضاوتگر میباشند. رضایت شغلی متغیر وابسته تحقیق میباشد.
متغیر مستقل
مفهوم مؤلفه
سبک قضاوتگر
سبگ قانون گذار
سبک اجرایی
متغیر وابسته
رضایتمندی کارکنان
سبک تفکر
شناسایی رابطه بین سبک های تفکر و رضایتمندی کارکنان
فصل سوم
روش شناسی تحقیق
۳-۱ مقدمه
در یک تحقیق علمی بایستی فرضیات تحقیق آزمون شوند و برای این کار محقق نیازمند یک روش تحقیق مناسب است. به عبارت دیگر محقق با روشن کردن روش تحقیق خود، به جمع آوری و تجزیه و تحلیل و تفسیر اطلاعات برای رسیدن به اهداف تحقیق که همانا آزمون فرضیات تحقیق است دست میزند. به دیگرسخن، محقق با کمک این روش صحت یا عدمصحت فرضیات خود را آزمایش میکند؛ و روش مذکور، محقق را در درک رابطه علیت بین متغیرهای تحت بررسی یاری میدهد، همچنین قلمرو و کلیت را تعیین میکند، یعنی اینکه آیا نتایج به دست آمده میتواند به جامعه بزرگتر یا موقعیتهای مختلف تعمیم یابد (ایراننژاد پاریزی،۱۳۸۸: ۱۷).
در این فصل ضمن توضیح روش پژوهش، به توصیف و بررسی جامعه و نمونه آماری پژوهش، همچنین نحوه تعیین حجمنمونه و شیوه نمونهگیری خواهیم پرداخت. سپس ابزار گردآوری اطلاعات معرفی میشود و تهیه و تنظیم و نیز روایی و پایایی آن مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. در پایان فصل نیز به اختصار روشهای تجزیه و تحلیل آماری در این پژوهش مطرح میگردد.
۳-۳ روش پژوهش
از نظر دانشمند علوم اجتماعی یا پژوهشگری که در علوم کاربردی تحقیق میکند، تحقیق عبارت است از فرآیندی که پژوهشگر میکوشد بدان وسیله پیچیدگیهای روابط متقابل بین افراد را بهتر درک کند. پژوهشگر با بهره گرفتن از روشهای منظم درباره کنشها و واکنشها، اطلاعاتی را جمع آوری میکند، درباره معنی یا مفهوم آن ها میاندیشد، به نتیجه هایی میرسد، آن ها را ارزیابی میکند و سرانجام این نتایج یا دستاوردها را ارائه میدهد (بست، ۱۳۸۵: ۱۲۵). این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی است و روش پژوهش مناسب که در این تحقیق به کار رفته است، با توجه به ماهیت موضوع، توصیفی و همبستگی است. محقق قصد دارد با بهره گرفتن از یافته های پژوهش اطلاعات مربوط را کسب و آن ها را بدون هیچ تغییری توصیف کند و روابط بین متغیرها را مورد تحلیل قرار دهد. در تحقیقات توصیفی میتوان جامعه مورد مطالعه را از طریق پیمایشی تحت بررسی و آزمون قرار داد.
۳-۴ جامعه آماری[۴۲]
جامعه آماری عبارت است از گروهی از افراد، اشیا یا حوادث که حداقل دارای یک صفت یا ویژگی مشترک میباشند. جامعه آماری در این تحقیق کارکنان بخش آموزشی دانشگاه آزاد تهران واحد مرکز است که تعداد آن ها ۱۸۵ نفر میباشند.
۳-۵ حجم نمونه و روش نمونهگیری
در تحقیق حاضر به منظور انتخاب نمونه مناسب از روش نمونهگیری تصادفی ساده استفاده گردیده است. همچنین جهت برآورد حجم نمونه از جدول تهیه شده به وسیله کرجسی و مورگان استفاده شده است که تعداد ۱۲۵ نفر میباشند. برای اطمینان از برگشت پرسشنامه ۱۴۰ پرسشنامه به صورت تصادفی ساده بین کارکنان توزیع گردید و همین تعداد نیز جمع آوری شده و مبنای تجزیه و تحلیل ها قرار گرفت.
۳-۶ روشها و ابزار جمع آوری اطلاعات
جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق یکی از مراحل اساسی تحقیق است و روشهای جمع آوری اطلاعات را به طور کلی به دو طبقه میتوان تقسیم کرد:
روش کتابخانهای، روشهای میدانی.
در پژوهش حاضر از هر دو روش بهره گرفته شده است، از روش کتابخانهای برای تهیه پیشینه تحقیق، دستیابی به چارچوب نظری و شناسایی متغیرها و … و در نهایت تحلیل نتایج آزمون فرضیهها به عنوان یک ضرورت مورد نیاز است. روشهای میدانی که از شهرت بیشتری برخوردارند عبارتند از: روش پرسشنامهای، روش مصاحبه، روش مشاهده و بررسی اسناد و مدارک(حافظنیا، ۱۳۹۲، ۱۶۲). ابزار لازم برای جمع آوری اطلاعات به شکل اسنادی از کتاب، مقالات، مجلات معتبر و مرتبط، پایاننامهها و… اعم از فارسی و انگلیسی استفاده شده است و برای جمع آوری داده ها و اطلاعات لازم از پرسشنامه کتبی استفاده شده است.
جهت تدوین پاسخها از طیف لیکرت هفت درجهای که یکی از رایجترین مقیاسهای اندازهگیری پاسخهای بسته به شمار میرود، استفاده شده است. نحوه امتیازدهی به پاسخها به صورت کاملا مخالفم، مخالفم تا حدی مخالفم، نظری ندارم تا حدی موافقم، موافقم و کاملا موافقم میباشد.
در پژوهش حاضر جهت سنجش متغیر سبک تفکر از بخشی از پرسشنامه استاندارد سبک های تفکر استرنبرگ-واگنر[۴۳] (TSI) (1979) که سه سبک قانون گذار، قضاوتگر و اجرایی را مورد سنجش قرار میدهد، استفاده شده است، این پرسشنامه دارای ۲۳ سؤال میباشد. سبک قانونگذار دارای ۸ سوال، سبک اجرایی نیز دارای ۸ سوال و سبک قضایی شامل ۷ سوال میباشد. جهت سنجش متغیر رضایت شغلی از پرسشنامه استاندارد راهنمای توصیف شغل[۴۴] (JD) اسمیت کندال و هیولین (۱۹۶۹) با ۷۰ سوال استفاده شده است.
۳-۷ روایی و پایایی ابزار سنجش
به طور کلی دو سؤال مهم در بررسی یافته های یک طرح تحقیق مطرح میشود، اول اینکه نسبت به یافته های تحقیق یک طرح تا چه اندازه میتوان اطمینان داشت؟ در پاسخ به این سؤال باید اعتبار درونی تحقیق را موردنظر قرار دهیم. سؤال دوم این است که تا چه اندازه میتوان یافته های تحقیق را به جوامع دیگر و شرایط گوناگون تعمیم داد؟ این سؤال با اعتبار بیرونی تحقیق سروکار دارد. روایی و پایایی از ویژگیهایی هستند که برای مفید و مؤثر واقع شدن روشهای جمع آوری داده ها شرط اساسی به شمار میروند (بست، ۱۳۸۵، ۲۰۰).
۳-۷-۱- اعتبار[۴۵] یا روایی تحقیق
مقصود از روایی آن است که وسیله اندازهگیری، بتواند خصیصه و ویژگی مورد نظر را اندازه بگیرد. اعتبار در اصل به صحت و درستی اندازهگیری محقق برمیگردد (خاکی،۱۳۹۰، ۲۸۸). روایی را به شکلهای مختلف طبقهبندی میکنند از جمله:
روایی محتوایی[۴۶]: روایی محتوایی این اطمینان را به وجود میآورد که مقیاس شامل یک سری موارد کافی و نمونه برای استفاده از مفهوم است. روایی محتوایی معرف چگونگی توصیف ابعاد و اجزاء مفهوم است.